BAC-ul profesional aduce în faliment fabricile de diplome: „N-o să mai avem studenți deloc!” ANALIZA unei afaceri de UN SFERT DE MILIARD DE EURO PE AN

BAC-ul profesional aduce în faliment fabricile de diplome: N-o să mai avem studenți deloc! ANALIZA unei afaceri de UN SFERT DE MILIARD DE EURO PE AN
Publicat: 07/09/2012, 13:03
Actualizat: 06/07/2016, 13:29

Elevii care aleg să dea bacalaureatul profesional nu vor mai avea acces în universități, nici în cele particulare, nici în cele de stat. BAC-ul profesional propus de Ministerul Educației pentru 2013 presupune ca elevii să pregătească un proiect, să susțină o probă practică și să dea o lucrare scrisă la educație antreprenorială.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat la GÂNDUL LIVE că ordonanța de urgență prin care se introduce bacalaureatul profesional interzice categoric elevilor accesul la universitate și nu va permite niciunei instituții de învățământ, indiferent că este de stat sau particulară, să primescă absolvenții.

„Ordonanța specifică clar că este vorba de orice fel de învățământ superior”, a spus Ecaterina Andronescu.

Universitățile particulare, o afacere de un sfert de miliard de euro anual

Statisticile de la Ministerul Educației arată că, din cei aproape 700.000 de studenți câți sunt în România, aproximativ 250.000 învață la universitățile particulare. Taxele de studiu de la aceste universități variază în funcție de profilul urmat de student. Suma medie plătită de un student la particulară este de 1.000 de euro, ceea ce înseamnă că toate cele 56 de universități particulare acreditate și autorizate rulează un sfert de miliard de euro anual din taxele de la studenți.

Rectorii universităților particulare susțin că măsura BAC-ului profesional îi va afecta, pentru că numărul de studenți este în scădere de la an la an. Procentul mic de elevi care au luat examenul de maturitate în ultimii trei ani a crescut concurența dintre universități, susțin rectorii. Pe de altă parte, oficialii de la particulare spun că era previzibilă scăderea numărului de studenți.

Totodată, reprezentanții universităților particulare susțin că unii dintre elevii care vor lua cu BAC-ul profesional nu vor mai ajunge niciodată la facultate.

Rectorul Universității Ecologice: E absurd să dai două tipuri de bacalaureat

Rectorul Universității Ecologice, Alexandru Țiclea, nu agreează măsura introducerii bacalaureatului profesional, pentru că se aplică la toate liceele, și nu numai la cele profesionale, așa cum ar fi normal.

„Educația antreprenorială te scoate antreprenor? Facem schimbări numai așa să ne aflăm în treabă. Dacă ar fi fost licee industriale, aș fi fost de acord, dar dacă învață profesie în liceu? Nu cred că măsura asta se justifică pentru toate liceele, ci pentru anumite licee. Fără o pregătire în licee pentru profesie nu văd de ce am introduce o astfel de măsură. Iar această restricție pe care le-o impun elevilor de a nu merge la universitate sper că n-o va accepta toată lumea și că măsura până la urma nu va trece”, a spus rectorul de la Universitatea Ecologică.

Alexandru Țiclea a explicat cum vor fi afectate universitățile în general și cele particulare în special. „Ne fac și nouă rău, pentru că studenții nu vor mai veni la noi. Prin această măsură, unii dintre elevi nu vor mai ajunge niciodată la facultate. E absurd să dai două tipuri de bacalaureat. Anul acesta numărul de studenți este sub nivelul anului trecut”, a spus rectorul, care a adăugat că studenții vor fi din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slabi.

„După Revoluție, s-au făcut reforme peste reforme, dar elevii sunt din ce în ce mai slab pregătiți. Părerea mea este că ar fi trebuit să iasă niște genii în urma reformelor, dar, dimpotrivă, calitatea a scăzut”, a mai spus Alexandru Țiclea.

Aurelian Bondrea: N-o să mai avem studenți deloc

Nici pentru Aurelian Bondrea Jr, rectorul Universității Spiru Haret, bacalaureatul profesional nu este o măsură bună. „N-o să mai avem studenți deloc „, a spus Aurelian Bondrea.

„Credeți că ceilalți elevi, care dau Bacalaureat național sunt mai buni?”, s-a întrebat retoric Bondrea.

Ovidiu Folcuț, rectorul de la Universitatea Româno-Americană, afirmă că un examen de maturitate profesional va tria într-un fel școlile. „Vor rămâne școlile în care elevii vor învăța și își vor dori cu adevărat să meargă la facultate”, a declarat Ovidiu Folcuț. Rectorul este de părere că cei care vor alege să dea BAC profesional vor fi de la liceele tehnologice. „Oricum, la noi, numărul de studenți care provin de la acest tip de licee este foarte mic”, a precizat Folcuț.

Rectorul a spus că este previzibil ca numărul de studenți să scadă.

„Oricum numărul de studenți e la jumătate față de acum câțiva ani din cauza pe de o parte a scăderii demografice, iar pe de altă parte a examenului de BAC picat”, a spus Folcuț.

Ion Spânulescu: Bacalaureatul profesional nu are niciun viitor

Pentru președintele Universității Hyperion, Ion Spânulescu, bacalaureatul profesional nu are niciun viitor. „Spun că n-o să aibă viitor pentru că cei mai mulți dintre elevi vor alege tot BAC-ul național pentru a putea da la facultate. Cred că la anul oricum se va schimba din nou examenul și or să fie mai multe tipuri de examen”, a spus Ion Spânulescu.

Corina Dumitrescu, rectorul de la Universitatea Dimitrie Cantemir, a refuzat să comenteze pe tema bacalaureatului profesional. Ea a spus, totuși, că numărul de studenți se menține constant, iar în prezent universitatea și-a ocupat 70% din numărul de locuri scoase la concurs. „În anul I avem aproximativ 6.000 de studenți, iar în total numărul de studenți va fi și anul în 2012 de 20.000, la fel ca în 2011”, a spus Dumitrescu.

BAC-ul profesional poate fi dat de orice elev indiferent de liceu și oricare ar fi filiera sau profilul pe care îl urmează.

Totodată, elevii de clasa a XII-a pot alege să susțină în același an și bacalaureatul profesional și pe cel național, pentru că se vor da pe rând.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?